"…це війна, це вбивання цивільних, мирних...": Мешканці передмістя Чернігова про особливості воєнного повсякдення під час російського наступу та життя в окупації (24 лютого – 2 квітня 2022 р.) (запис і публікація А.Панкової; О.Боряк) - Панкова, Анастасія; Боряк, Олена (Український історичний журнал, 2022)
Мета публікації – запровадження до наукового обігу спогадів мешканців передмістя Чернігова – с. Полуботки про особливості воєнного повсякдення під час наступу російських військ та життя в окупації (24 лютого – 2 квітня 2022 р.). Для досягнення поставленої мети було використано метод інтерв’ювання за спеціально розробленим тематичним питальником. Наукова новизна полягає в оприлюдненні нових усноісторичних джерел про стратегії виживання сільського населення Чернігівщини, яке опинилося в екстремальних умовах. Висновки. Зібрані свідчення жителів Чернігівської обл. часу перебування в окупації, блокаді та за активних бойових дій можна вважати як додатковою джерельною базою у справі фіксації подій війни Росії проти України, так і вагомим джерелом дослідження практик повсякдення та стратегій виживання.