Ієрархи Чернігівської єпархії ХІХ — початку ХХ ст.: соціальний портрет - Тарасенко, Олександр (Український історичний журнал, 2024)
Мета полягає у висвітленні діяльності керівного складу Чернігівської єпархії. Представлено колективний соціальний портрет правлячих архієпископів і вікарних єпископів ХІХ — початку ХХ ст. З’ясовано їх соціальне й національне походження, рівень освіти, управлінський досвід. Розглянуто внесок у розвиток Чернігівської єпархії, стосунки з місцевим духівництвом, ставлення до локальних церковних традицій. Здійснено спробу вивчення взаємовідносин між правлячими й вікарними єпископами. Методологічною основою стали принципи історизму, неупередженості. Застосовано проблемно-хронологічний, генетичний, просопографічний, а також метод релігійної антропології. Наукова новизна. Створено колективний портрет керівників Чернігівської єпархії на підставі їх соціального, національного походження, рівня освіти, доробку, кар’єрного зростання, ролі на чернігівській кафедрі. Основні результати. Аналіз колективного портрета чернігівських архієреїв виявив цілеспрямовану імперську церковну політику, що мала на меті російщення, централізацію й уніфікацію анексованих наприкінці ХVIII ст. українських земель, зокрема Чернігово-Сіверщини. Чернігівські архієреї належним чином відбували свої пастирські обов’язки, були провідниками імперської державної та церковної політики. Вікарні єпископи як найближчі помічники правлячих відігравали другорядні ролі. Для багатьох це була сходинка в кар’єрному зростанні.