"…кадирівці ходять по будинках, кидають гранати у підвали, ріжуть людей і ґвалтують": (Не)відома історія окупації смт Бородянка навесні 2022 р. : (інтерв’ю записала та підготувала до друку С. Маховська) - Маховська, Світлана (Український історичний журнал, 2024)
Мета — доповнити джерельну базу усноісторичних свідчень про умови виживання жителів Київщини під час російської окупації в лютому — березні 2022 р., зокрема у смт Бородянка Бучанського р-ну. На початку повномасштабного вторгнення Бородянка опинилася у числі населених пунктів, через які пролягав маршрут російського наступу на Київ. Тож місцеві жителі стали очевидцями бойових дій, а відтак і окупації. Поведінка загарбників, серед яких було чимало кадирівців, відзначалася особливою жорстокістю, таким чином враження бородянківців можуть слугувати додатковим джерелом інформації про воєнні злочини Росії в Україні. Основний метод — інтерв’ювання за питальником, розробленим та апробованим упродовж 2022—2023 рр. під час фіксації усноісторичних свідчень на Чернігівщині. З урахуванням особливостей поводження особового складу різних ворожих військових формувань (кадирівці, буряти, росіяни та ін.) у регіонах нашої країни для опитування респондентів на Київщині було використано розширений варіант питальника. Запропоноване нижче інтерв’ю містить спогади очевидиці про численні звірства окупантів у Бородянці, про досвід зустрічі з ними мирного населення, про взаємодопомогу між жителями селища в умовах повної ізоляції, про психоемоційні реакції представників старшого покоління, які були свідками ще Другої світової, на події сучасної війни тощо. Наукова новизна. У науковий обіг уводяться усноісторичні свідчення про життя в окупації, облозі та в умовах активних бойових дій на Київщині в перші місяці російського вторгнення. Висновки. Задокументовані матеріали виступають важливою складовою джерельної бази новітньої історії України, зокрема щодо сегмента свідчень про особливості самоорганізації населення в умовах воєнного повсякдення та злочинів росіян проти цивільного населення.