Дії Державної прикордонної служби України проти військ РФ у Криму на початку російської агресії 2014 р. - Ананьїн, Олег (Український історичний журнал, 2024)
Мета — охарактеризувати дії військ РФ та Державної прикордонної служби України у Криму на початку російської агресії у 2014 р. На сьогодні в українській історіографії відсутні спеціальні розробки, присвячені історії ДПСУ в період кримського протистояння (лютий — березень 2014 р.). Методологія побудована на принципах історизму, неупередженості, україноцентризму, на використанні методів аналізу, синтезу, історико-системного, історико-хронологічного, із залученням широкого кола офіційних та неофіційних джерел. Основні результати. Головні зусилля російських збройних сил проти ДПСУ були спрямовані на захоплення пунктів пропуску через державний кордон та військових містечок прикордонних підрозділів із метою паралізувати систему управління охороною державного кордону на території Кримського півострова. Контроль над прикордонними підрозділами надавав окупантам можливість оперативно перекидати з РФ углиб Криму свої сили, озброєння та бойову техніку. Практичне значення досягнутих результатів. Вивчення й узагальнення історичного досвіду, формування наукової бази, створення ефективної моделі захисту (охорони) державного кордону України в умовах імовірних збройних конфліктів та застосування проти нашої країни гібридних методів війни. Перспективи подальших студіювань. Дослідження суспільно-політичної ситуації в південно-східних регіонах України після спроби анексії Криму та розвитку активних бойових дій на Донеччині й Луганщині навесні — влітку 2014 р.