"Хатєлась проста волі — і всьо…": окупація с. Слободи на Чернігівщині очима очевидця (травень 2022 року) - Литвин, Катерина (Український історичний журнал, 2023)
Мета — оприлюднення свідчень мешканця Чернігова, який задля порятунку життя 24 лютого 2022 р. вирішив виїхати в село, де народився, сподіваючись, що там, завдяки відсутності важливих інфраструктурних об’єктів, легше буде уникнути зустрічі з «освободітєлями». Натомість він потрапив під окупацію (5—30 березня 2022 р.). Для досягнення поставленої мети було використано метод інтерв’ювання за спеціально розробленим тематичним питальником. Наукова новизна полягає у запровадженні до наукового обігу нових усноісторичних джерел про стратегії виживання цивільного населення, яке опинилося в умовах бойових дій та окупації населеного пункту Слобода Чернігівського району Чернігівської області. Висновки. Зібрані свідчення складають важливий сегмент джерельної бази дослідження російсько-української війни, практик повсякденного життя та стратегій виживання українців в умовах окупації.