Воєнізовані табори для неповнолітніх на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей: організаційний і змістовий аспекти роботи - Пашкова, Ольга (Український історичний журнал, 2023)
Для протистояння державній владі України 2014 р. у деяких районах Донецької і Луганської областей створювались незаконні збройні формування, до складу яких вербували і молодь віком до 18 років. Частина неповнолітніх проходила відповідну підготовку у воєнізованих таборах, що 2014 р. виникали на тимчасово окупованих територіях Донбасу стихійно. У подальшому окупаційні адміністрації «республік» розпочали «системну» роботу з мілітаризації місцевої молоді: як через сферу освіти, так і в позаурочний час. Мета — розкрити особливості мілітаризації молоді тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей через діяльність воєнізованих таборів. Методологію дослідження склали історико-генетичний, історико-системний методи. Виконане дослідження базується на комплексі джерел: офіційних повідомленнях державних органів влади України — Офісу Генерального прокурора України, Уповноважного Верховної Ради України з прав людини; даних, зібраних правозахисними організаціями; фото та відеоматеріалах; повідомленнях у соціальних мережах; публікаціях засобів масової інформації, зокрема підконтрольних самопроголошеним органам на вказаних тимчасово окупованих територіях; повідомленнях із «офіційних електронних ресурсів» самопроголошених органів влади на цих територіях. Основні результати дослідження. На підставі аналізу діяльності воєнізованих таборів визначено першорядні аспекти їхньої роботи, головних суб’єктів, особливості функціонування тощо. Подальших студіювань потребує «система військово-патріотичного виховання» у квазіутвореннях на Донбасі, якщо розглядати її як апробовану Російською Федерацією систему впливу на дітей і юнацтво для насадження на інших окупованих нею територіях України.