Українське шовківництво в контексті економічних інтересів Російської імперії (ХVІІІ ст.) - Гуржій, Олександр (Український історичний журнал, 2023)
Мета — охарактеризувати впливи політики російського імперського уряду на розвиток українського шовківництва у ХVІІІ ст. Методологія дослідження ґрунтується на принципах неупередженості, детермінізму, з використанням загальнонаукових методів аналізу, синтезу, аналогії, абстрагування й узагальнення, а також проблемно-хронологічного підходу. Наукова новизна. Вперше проаналізовано становлення та розвиток національного шовківництва порівняно зі схожими процесами в Росії, а також охарактеризовано деструктивну роль у цьому процесі імперського уряду. Висновки. Доведено, що впродовж ХVІІІ ст., попри часто насильницькі спроби царату спонукати українців масово займатися цією галуззю виробництва, не було досягнуто бажаних результатів: імпорт шовку продовжував домінувати над експортом, причому якість ввезеної продукції залишалася на досить низькому рівні.