Війна Російської Федерації проти України: воєнний, міжнародно-правовий, геополітичний та економічний виміри - Грицюк, Валерій; Лисенко, Олександр (Український історичний журнал, 2023)
Мета полягає у з’ясуванні та структуруванні змістового наповнення подій війни Російської Федерації проти України, що відображає характер і перебіг бойових дій, виокремлення ключових віх збройного протистояння, а також аналіз геополітичних, міжнародно-правових та економічних питань, що безпосередньо чи опосередковано його стосуються. Методологічні підходи ґрунтуються на використанні міждисциплінарного дослідницького інструментарію на стику історії, політології, економіки, воєнної справи, правознавства, а також теоретико-концептуальних напрацювань провідних фахівців із воєнної історії. Наукова новизна полягає в уточненні історичної періодизації збройної агресії Російської Федерації проти України у 2014—2023 рр. та особливостей кожного етапу воєн них дій; спробою спроєктувати події в Україні крізь призму міжнародного гуманітарного права як такі, що нерозривно поєднані внутрішньою логікою, спростувати окремі некоректні концепти й поняття та подати авторське трактування відповідних юридичних дефініцій; відтворення геополітичних, економічних передумов російсько-української війни. Висновки. Від 2014 р. рівень воєнного мистецтва в усіх ланках українського військового командування суттєво зріс, що, в поєднанні з підтримкою нашої країни з боку міжнародних партнерів, уможливило відсіч російським агресорам на основних ділянках їхнього наступу та завдання їм відчутних поразок. Перебіг подій в останні роки переконливо свідчить, що в Україні наявний міжнародний збройний конфлікт, спричинений агресією РФ. При цьому російська сторона вчинила злочини проти миру, воєнні злочини та злочини проти людяності, що повинно отримати адекватну юридичну оцінку в міжнародних судових інституціях або у спеціально створеному трибуналі. Кремль упродовж десятиліть використовував економічні та політичні важелі аби забезпечити собі диктат, дозволяючи собі втручання у внутрішні справи й порушення територіальної цілісності держав пострадянського простору. Широкомасштабне вторгнення в Україну і брутальні способи ведення війни, геноцид україн ців спричинили кардинальну трансформацію у ставленні колективного Заходу до Росії, економічні санкції проти неї та допомогу Україні у протистоянні агресору.