Україна у шкільній історії путінської Росії (до 2021 р.) - Яремчук, Віталій (Український історичний журнал, 2023)
Мета — показати формування образу історії України у російському шкільному підручникотворенні періоду президентства В. Путіна (до 2021 р.). Методологія базована на методах історіографічного аналізу й синтезу. Наукова новизна. Вперше системно висвітлено питання про чинники складання образу історії України у сучасному російському шкільному наративі, проаналізовано трансформацію його змісту в останні роки (період російсько-української війни в її гібридній фазі). Обґрунтовано, що вирішальним чинником російського підручникотворення в «українському питанні» була і залишається траєкторія політичного курсу Кремля і відповідної йому антиукраїнської історичної політики. Основні результати. Розгляд «українських» тем у російському підручникотворенні підпорядковано логіці державно-імперського наративу російської історії. Відповідно, по-перше, до ХV ст. українців та окремої української історії для авторів шкільних підручників не існувало. По-друге, на сторінках шкільних текстів учнів переконують у тому, що значні сегменти російської історії відбувалися на теренах сучасної України, тим самим змушуючи їх вірити, що сучасна Росія має на них історичне право. По-третє, хоча у шкільних текстах, виданих до 2021 р., українці визнаються за окремий етнос, однак їх перебування на мапі минулого фрагментарне і значною мірою спотворене.