Стратегічний характер Київської оборонної операції (24 лютого — 2 квітня 2022 р.) - Коваль, Михайло; Щипанський, Павло; Кидонь, Володимир; Грицюк, Валерій (Український історичний журнал, 2023)
Мета — з’ясування та структурування змістового наповнення битви за Київ, що відображає характер і перебіг бойових дій, виокремлення особливостей операцій угруповань військ на київському напрямку у 2022 р., а також аналіз сутності й змісту доленосних подій, пов’язаних з обороною столиці України, їх стратегічний характер. Методологічні підходи до опрацювання вказаної низки проблем ґрунтуються на використанні дослідницького інструментарію воєнної історії: історико-системного, проблемно-хронологічного, історико-порівняльного, історико-генетичного методів, методу періодизації. Специфіка предмета студії передбачала поєднання спеціальних методів воєнно-історичного дослідження з методами інших наук, зокрема воєнної, політології, дослідження управлінської діяльності. Наукова новизна визначається уточненням періодизації Київської оборонної операції та особливостей кожного етапу воєнних дій; виділення перемоги в битві за Київ як ключової події російсько-української війни. Висновки. Вміле керівництво оперативними угрупованнями військ, професіоналізм та високий морально-бойовий дух захисників і захисниць України, застосування новітніх зразків озброєння у поєднанні з підтримкою й допомогою міжнародних партнерів уможливили гідну відсіч агресору. Київська оборонна операція має стратегічне значення, оскільки її результати суттєво змінили обстановку на головному стратегічному напрямку вторгнення російських військ та суттєво вплинули на подальший хід війни, змусили противника докорінно переглянути свій стратегічний задум.