"Війну не можна зрозуміти, її треба відчути": 36 діб окупації с. Новий Білоус на Чернігівщині (24 лютого — 1 квітня 2022 р.) : (інтерв’ю записала та підготувала до друку С. Маховська) - Маховська, Світлана (Український історичний журнал, 2023)
Мета — доповнення свідченнями очевидців джерельної бази про російські воєнні злочини в Україні, зокрема щодо окупації та масованих ворожих атак с. Новий Білоус на Чернігівщині. Виїхавши з обласного центру до села, яке, на перший погляд, виглядало більш безпечним місцем, респондентка разом із сином потрапила у 36-денну окупацію, що спричинило відновлення в пам’яті старих і пошуки нових стратегій виживання. Основним методом дослідження стало інтерв’ювання за трьома попередньо розробленими питальниками, які тематично охоплюють особливості повсякдення українців в умовах активних бойових дій, евакуації й окупації. Наукова новизна полягає у частковому удоступненні та введенні до наукового обігу нових усноісторичних оповідей про окупацію Чернігівщини в перші місяці російсько-української війни. Висновки. Зафіксовані свідчення є важливою частиною джерельної бази новітньої історії України, яка охоплює особливості життєзабезпечення та повсякдення цивільного населення Чернігова й області.