Ставлення II Речіпосполитої до поляків в УСРР у період Голодомору - Кушнєж, Роберт (Український історичний журнал, 2023)
Мета — проаналізувати рівень поінформованості влади та громадськості ІІ Речіпосполитої щодо становища поляків в УСРР під час Голодомору. Методологія дослідження полягає у застосування критичного аналізу польських архівних джерел. Наукова новизна. Вперше проведено ґрунтовний аналіз позиції польської влади та польської громадськості щодо поляків у радянській Україні в роки Голодомору. Висновки. Пропонується відповідь на питання, чому як офіційна Варшава, так і громадськість Польщі не надто цікавилися долею голодуючої польської меншини в УСРР у 1932—1933 рр. Охарактеризовано стан поінформованості польських консульських представництв у республіці та посольства в Москві про становище співвітчизників за так званим «ризьким кордоном». Також висвітлено питання, чи ставала трагедія голодуючих поляків предметом обговорення в польсько-радянських двосторонніх відносинах.