Під чотирма окупаціями: громадсько-педагогічна та науково-публіцистична діяльність О. Терлецького - Труба, Руслана; Полянський, Олег (Український історичний журнал, 2023)
Мета — комплексно розглянути наукову, публіцистичну, педагогічну та громадську діяльність О. Терлецького, визначити його місце й роль у розвитку української історіографії в умовах окупації західноукраїнських земель Австро-Угорщиною, Польщею, нацистською Німеччиною та Радянським Союзом. Використано методи дослідження: просопографічний, біографічний, історико-порівняльний, історико-типологічний. Наукова новизна. Показано особливості діяльності О. Терлецького в умовах окупаційних режимів та проаналізовано праці щодо проблем російсько-українських взаємин в історичній ретроспективі. Висновки. О. Терлецький був яскравим представником львівської історичної школи М. Грушевського, дотримувався державницької позиції та саме під цим кутом розглядав історичні процеси. Він був автором близько 20 книжок і понад 150 наукових, публіцистичних статей, займався педагогічною, громадською діяльністю, був членом багатьох культурно-просвітніх організацій, редактором періодичних видань. Упродовж цілого життя стояв на українськоцентричних позиціях і залишив помітний слід у національних історіографії, географічній науці, культурі та просвіті кінця XIX — першої половини XX ст.