Археологія НТШ, написана світлом: львівська колекція фотонегативів міжвоєнного часу - Булик, Наталія; Войтович, Марія (Український історичний журнал, 2023)
Мета — відтворити археологічну діяльність Наукового товариства імені Шевченка в міжвоєнному Львові через фотодокументи. Методологія спирається на принципи інтелектуальної та персональної історії, біографічний метод. Застосовуються основні наукові підходи до аналізу візуального матеріалу (семіотичний, герменевтичний, дискурсивний, структурний). Наукова новизна полягає у введенні до наукового обігу фотодокументів, присвячених археологічній діяльності НТШ в міжвоєнний період, що зберігаються на скляних негативах у відділі археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. Через світлини можемо доповнити археологічну карту Галичини, відтворити частини експозиції археологічного відділу Музею НТШ, а також побачити археологів за роботою, що для періоду 1920—1930-х рр. доволі рідкісне явище. Висновки. Збережена колекція негативів на склі виступає вагомим джерелом для дослідження історії археологічної науки, музейництва та пам’яткоохоронних практик, методики польових досліджень у міжвоєнний час, служить вагомим доповненням до просопографічного портрету знаного археолога Я. Пастернака.