"Невже ви не батьки?! Невже ви не сини?! Чи в вас дітей нема?!": Повсякдення і трагізм окупації с. Золотинка на Чернігівщині (інтерв’ю записала та підготувала до друку А. Панкова) - Панкова, Анастасія (Український історичний журнал, 2023)
Мета полягає в оприлюдненні свідчень очевидців російських воєнних злочинів, жорстокого поводження та вбивств загарбниками цивільного населення у с. Золотинка на Чернігівщині. На початку вторгнення сім’я інформантки в пошуках безпеки перебралася у це село, розташоване за декілька кілометрів від траси Київ — Чернігів, у результаті опинившись під ворожою владою. Тут за підозрою в допомозі українським військам окупанти (за участі місцевого колабораціоніста) розстріляли онука й сусіда жінки. Методом дослідження стало інтерв’ювання за попередньо розробленим питальником. Наукова новизна полягає у введенні до наукового обігу усноісторичних джерел про стратегії виживання цивільного населення с. Золотинка Чернігівського р-ну Чернігівської обл. в умовах окупації. Висновки. Зібрані свідчення є невід’ємним сегментом джерельної бази для дослідження подій російсько-української війни на території області, практик повсякдення в умовах бойових дій, спротиву російській агресії, відносин із ворогами та їхніми місцевими прислужниками.