Читаючи між рядків: Голодомор на шпальтах районної преси Київської та Чернігівської областей у 1932-1933 рр. - Якубовський, Ігор (Український історичний журнал, 2024)
Мета полягає у з’ясуванні особливостей фіксації в районній пресі Київщини та Чернігівщини 1932—1933 рр. інформації про Голодомор. Методологія, спираючись на принцип історизму, поєднує методи контекстуального аналізу, абстрагування, компаративістики, систематизації. Основні результати. Виявлено масив прямої й опосередкованої інформації про виникнення Голодомору. З’ясовано, що попри тотальну провладну спрямованість районної преси та жорстку цензуру, на шпальти газет проникали навіть прямі згадки про голод. Комплекс прихованої інформації зосереджений у матеріалах щодо громадського харчування, розподілу авансів, зрізання зеленого колосся, вилучення мізерної кількості зерна, встановлення одноосібникам хлібозаготівельних планів, вищих за валовий збір. Інформація про голодування селян територіально покриває різні частини лісостепової та поліської зон обох областей, а хронологічно кінець 1931 — середину 1933 рр. Перспективи подальших досліджень полягають насамперед у використанні опрацьованих підходів для дослідження районної преси інших областей. Крім того, встановлено наявність підстав з’ясувати на основі матеріалів газет кореляцію на мікрорівні між хлібозаготівельними планами та валовим збором. Практичне значення результатів. Простежені особливості відображення в районній пресі проблематики голодування селян додатково спростовують спроби заперечити факт цілеспрямованої організації Голодомору. Проговорюючись на шпальтах газет про голод у різних кліматичних зонах і регіонах господарської спеціалізації внаслідок вилучення зерна, влада увиразнювала, що в основі трагедії лежало не що інше, як свідомий намір створити на території УСРР умови, несумісні з життям.