Будівничий української державності за Карпатами (до 150-річчя від дня народження Августина Волошина та 85-річчя проголошення незалежності Карпатської України) - Віднянський, Степан; Вегеш, Микола (Український історичний журнал, 2024)
Мета — комплексно розглянути основні віхи життєвого шляху й багатогранної діяльності президента Карпатської України, видатного громадсько-політичного, державного, культурного діяча, лідера українського національно-культурного напряму в міжвоєнному Закарпатті А. Волошина. Використано біографічний, просопографічний, проблемно-хронологічний, історико-порівняльний та ретроспективний методи дослідження. Наукова новизна полягає в об’єктивному визначенні ролі А. Волошина в історії Закарпаття та у процесах українського державотворення ХХ ст., висвітленні історичних умов формування його світогляду, національно-культурної орієнтації й політичних поглядів, а також церковно-релігійної, культурно-освітньої, педагогічної, громадсько-політичної праці та державницької діяльності. Висновки. Завдяки активній праці А. Волошина як провідника українського національно-культурного руху в міжвоєнному Закарпатті й очільника автономного уряду Підкарпатської Русі — Карпатської України стало можливим проголошення 85 років тому (15 березня 1939 р.) незалежної Української держави за Карпатами як одного з етапів вітчизняного державотворення й феномена новітньої української історії.