Жіночий досвід ҐУЛАҐу: стан досліджень та джерельні ресурси в українському контексті - Кісь, О. Р. (Український історичний журнал, 2016)
Порушено проблему вивчення ґендерних аспектів повсякденного життя в’язнів ҐУЛАҐу, зокрема досвіду десятків тисяч українських жінок, яких утримували в радянських в’язницях і тюрмах за політичними звинуваченнями. Авторка подає огляд перших публікацій за межами СРСР у 1930–1970-х рр., а також розкриває особливості розвитку досліджень історії ҐУЛАҐу в пізньорадянський час (у період перебудови) та в перші роки після розпаду СРСР. Охарактеризовано пізнавальну цінність особистих спогадів колишніх українських невільниць для розуміння радянського тоталітарного режиму. Висвітлено основні тематичні пріоритети сучасних досліджень табірного жіночого досвіду у США, постсоціалістичних країнах і Росії, а також проблеми й перспективи розвитку цього напряму в Україні.