Важкий шлях до миру: українське суспільство та влада у середині 1940 – на початку 1950-х рр. - Лисенко, О. Є. (Український історичний журнал, 2015)
Розглядається комплекс проблем, пов’язаних з основними тенденціями останнього етапу Другої світової війни і переходом українського суспільства до мирних умов існування. Розкриваються заходи радянського керівництва у соціально-економічній та етноконфесійній сферах, у руслі кримінального переслідування справжніх та уявних колабораціоністів, комеморативній політиці. Аналізується характер взаємовідносин та ієрархія усередині механізму влади.