Наш час, як він є (З приводу статті Нормана Казнса "Несучасність сучасної людини"…) (вступна стаття О.В.Яся) - Петров, В. П. (Український історичний журнал, 2015)
В історико-філософському есе В.Петрова запропоноване культурницьке осягнення повоєнного часу у світлі теорії «історичних епох». Обстоюється думка про дисконтинуїтет і поліваріантність буття з соціальної, культурної й антропологічної перспектив, зокрема акцентується увага на кардинальних розривах між цивілізаційними/технологічними досягненнями та світоглядними засадами, морально-етичними настановами історичної людини в різні епохи минувшини та проектованого майбуття.