Гольмґард: де правили руські князі Святослав Ігоревич, Володимир Святославич та Ярослав Володимирович? - Войтович, Л. В. (Український історичний журнал, 2015)
У результаті довголітніх археологічних досліджень в основному було підтверджено, що до середини ХІ ст. в Новгороді Великому не існувало дитинця та укріпленого окольного граду, а новгородські «кінці» були окремими неуфортифікованими селищами. За скандинавськими джерелами, перші «новгородські» князі перебували в Гольмґарді. Де було це місце: на Рюриковому Городищі, новгородському Славні, у Новгороді на Лузі чи деінде? Нижче здійснюється спроба локалізації Гольмґарда за писемними, археологічними джерелами, аналіз часу та обставин його виникнення й занепаду.