Еволюція суспільного життя Київської Русі (до середини ХІІ ст.) - Котляр, М. Ф. (Український історичний журнал, 2015)
Досліджено розвиток східнослов’янського, далі давньоруського суспільства впродовж ІХ–ХІІ ст. Відзначено труднощі джерельного й теоретичного планів на шляху етнокультурних та етносоціальних студіювань доби середньовіччя (а саме раннього), розглянуто особливості самовідчуття й етнічного самовизначення тогочасної людини. Становлення суспільства Русі простежується з кінця ІХ ст., від часу утвердження варязької династії у країні. Процеси та явища суспільного життя аналізуються автором у поєднанні з вивченням етапів державного розвитку Русі до середини ХІІ ст.