Коли і як виник Початковий літописний звід? - Арістов, В. Ю. (Український історичний журнал, 2015)
Розглядається історія висловленої О.О.Шахматовим ідеї про так званий київський Початковий літописний звід – пам’ятку, яка начебто лягла в основу «Повісті временних літ». Автор аналізує історіографічний контекст виникнення гіпотези, її формування та еволюцію у працях О.О.Шахматова.