Греки-хіосці в Російській імперії: соціальна адаптація та національна самоідентифікація - Томазов, В. В. (Український історичний журнал, 2014)
На прикладі впливових хіоських купецьких родів, котрі наприкінці XVIII – на початку XIX ст. оселилися на Півдні Російської імперії, розглядаються складні процеси соціальної адаптації представників грецьких торговельних кланів у російському суспільстві. Зберігаючи національну самосвідомість, під впливом економічних та соціокультурних факторів усе ж відбувалися докорінні зміни у способі життя, напрямах діяльності, соціальній належності та ментальності грецької торгово-фінансової аристократії.