Щодо дослідницьких пріоритетів у справі створення нового академічного синтезу української історії в контексті історії світової - Потульницький, В. А. (Український історичний журнал, 2014)
Викладено міркування з приводу необхідності написання нового академічного синтезу історії України в контексті специфіки дослідження таких феноменів, як державна й династична історії, а також кроків, що їх, на думку автора, слід зробити на шляху інтеґрації української історії у світову. Подається аналіз династичних планів засновників українських спадкоємних гетьманатів – Б.Хмельницького (1649 р.) та П.Скоропадського (1918 р.).