Долання кадрового дефіциту під час ліберальних реформ 1860–1870-х рр.: особливості українських ґуберній Російської імперії - Шандра, В. С. (Український історичний журнал, 2013)
Аналізується політика верховної влади Російської імперії у сфері кадрового забезпечення ліберальних перетворень 1860–1870-х рр. З’ясовано заходи, до яких удавалася держава, аби реалізувати масштабні завдання – селянську реформу, мобілізацію самоврядування, забезпечення рівності всіх підданих перед законом, перехід до загальної військової повинності та на акцизну систему, удосконалення й удоступнення освіти. Виявлено, які з них і чому мали локальний характер, запроваджуючись лише в українських ґуберніях Російської імперії.