Перша світова війна в рефлексії П.Скоропадського (за матеріалами приватного листування) - Папакін, Г. В. (Український історичний журнал, 2013)
На матеріалах родинного листування П.Скоропадського розкривається його сприйняття Першої світової війни, в якій він брав найбезпосереднішу участь, розглядаючи її як важку, невдячну справу. Не гнався за чинами, мріючи залишити після війни службу. До німців ставився з певною повагою, визнаючи їхню завзятість та дисципліну, але жодної згадки про можливість перемоги Німеччини в його листах немає. Спростовуються також поширені стереотипи про властолюбство, кар’єризм, політичне невігластво майбутнього гетьмана України.