Феномен удільної роздробленості Русі (повернення до проблеми) - Котляр, М. Ф. (Український історичний журнал, 2013)
Розглядаються передумови, причини, рушійні сили й перебіг удільної роздробленості на Русі в ХІI–ХІІI ст., що порушила цілісність централізованої держави Володимира Святославича та Ярослава Мудрого. Соціально-економічний розвиток князівств і земель Давньоруської держави був об’єктивним фактором настання роздробленості у середині ХІІ ст. Існував і суб’єктивний чинник: деструктивна діяльність князів-ізгоїв, котрі задля досягнення особистих цілей підривали єдність держави, полегшивши цим її завоювання монголами в 1237–1241 рр.