Любецька битва 1016 р. в ранньому літописанні (до дискусії навколо ідеї О.О.Шахматова) - Арістов, В. Ю. (Український історичний журнал, 2013)
На основі критичного аналізу історіографії та найдавніших літописних текстів («Повісті временних літ» і Новгородського першого літопису старшої редакції) здійснено спробу перевірки основних ідей щодо співвідношення двох версій оповіді про Любецьку битву між Ярославом та Святополком. Можемо стверджувати, що старший варіант опису битви з’явився не раніше, ніж у «Повісті временних літ». В укладеному у другій половині ХІІІ ст. Новгородському літопису версію Початкового літопису перероблено, проте не використано інших писемних джерел.