Казимир Яґайлович і Менґлі Ґірей: від друзів до ворогів - Гулевич, В. П. (Український історичний журнал, 2013)
Досліджуються причини розриву литовсько-кримського миру. Події розглянуто на тлі відносин між польсько-литовською державою, Кримським ханством, Молдавією, Османською імперією, Великим князівством Московським та Великою Ордою протягом 1466–1482 рр. З’ясовано, що в 1482 р. Менґлі Ґірей розорив Київ, виходячи з власних інтересів, а не під впливом зовнішнього чинника.