Національні історії та сучасна історіографія: виклики й небезпеки при написанні нової історії України - Касьянов, Г. В.; Толочко, О. П. (Український історичний журнал, 2012)
Стаття являє собою адаптований для журнального формату варіант аналітичної доповіді, яка трактує виклики й труднощі на шляху написання нового академічного синтезу історії України. Спрямовуючи вістря полеміки проти національної історії як способу організації знання про минуле, її обмежень та дефектів, автори обговорюють деякі інші типи писання й розуміння історії, які можуть стати у пригоді під час практичної реалізації задуму.