Теоретичні засади дослідження політичних репресій у радянській Україні: соціальні, етнічні, регіональні аспекти - Верменич, Я. В. (Український історичний журнал, 2012)
У статті зроблено спробу теоретико-методологічного аналізу інформаційного масиву про систему державного терору у СРСР на прикладі серії книг «Реабілітовані історією». Автор пропонує власні роздуми щодо феномену сталінізму і сутності його репресивної політики, фокусуючи увагу на механізмах соціальної інженерії й етнічної селекції, що зрештою призвели до девальвації цінності людського життя та мільйонних жертв.