Традиції великих історичних наративів у світлі культурних епох кінця ХVIII–ХХ ст. - Ясь, О. В. (Український історичний журнал, 2012)
Висвітлюється формування й становлення українського ґранд-наративу в контексті епістемологічних взірців та аксіологічних настанов різних культурних епох. Розглядаються інтелектуальні й культурні трансформації великого українського наративу, пов’язані з його співіснуванням, змаганням, перехрещуванням із російським імперським та радянським ґранд-наративами.