Старшина Гетьманщини: неслужбовий вимір службової кар’єри провідної соціальної верстви - Горобець, В. М. (Український історичний журнал, 2012)
Досліджуються механізми заміщення старшинських вакансій у козацькій державі, що базувалися не на службових заслугах кандидата, а на його спорідненості з впливовими представниками старшинської верстви. Акцентується увага на масштабах цього явища та ставленні до нього в козацькому середовищі.