Візантійські походи київських князів в історичній пам’яті східного слов’янства - Ричка, В. М. (Український історичний журнал, 2012)
З’ясовується історичне значення походів київських князів на Візантію, які під мурами Царгорода вкрили себе невмирущою «грецькою славою». Простежується осмислення цієї спадщини на заломах історичної пам’яті наступних поколінь, її вплив на формування культурно-політичних ідентичностей східнослов’янських народів та вибір шляхів їх цивілізаційного розвитку.