«Повернення до речей» як перспектива історичних досліджень - Колесник, І. І. (Український історичний журнал, 2012)
Стаття присвячена проблемі «матеріального повороту» в історичних дослідженнях, сутність якого пов’язана з новими формами концептуалізації речей. Ядро цього «повороту» становить акторно-мережева теорія Б.Латура, згідно з якою люди й речі (не-люди) утворюють єдину систему соціальної взаємодії. Це означає, що речі, матеріальні об’єкти також мають соціальну природу, котра розглядається з перспективи культурної пари панський маєток/селянська хата, історії радянської моди та феномена колекціонування.