Образ «перманентного зовнішнього ворога» як національний автостереотип українців і словенців - Глушко, А. О. (Український історичний журнал, 2012)
Аналізуються питання висвітлення образу «перманентного зовнішнього ворога » в контексті формування національного історичного наративу українців і словенців. Образ «ворога» в різних концептах історичної пам’яті українців і словенців постає як чинник об’єднання нації й функціонування компліментарного простору уявного минулого. Автор досліджує тяглість цього феномену під час «пригадування» і «винайдення» «свого минулого» українцями та словенцями.