Правове становище старообрядців у Росії наприкінці ХVІІ – на початку ХХ ст. - Таранець, С. В. (Український історичний журнал, 2012)
Розглядаються основні етапи правового становища старообрядців у Росії. Встановлено, що наприкінці ХVІІ ст. відкрита пропаґанда старої віри в державі перебувала під забороною, певна лібералізація наступила за часів Катерини ІІ, проте з приходом до влади Миколи І лояльне ставлення до старообрядців закінчилося. Репресивну політику уряду стосовно послідовників старої віри було дещо призупинено за Олександра ІІ й лише в 1905 р. старовіри одержали віросповідні свободи.