Поєдинки у шляхетському середовищі Волині (остання третина XVI – початок XVII ст.) - Старченко, Н. П. (Український історичний журнал, 2012)
У статті аналізуються функції поєдинку як елементу культури ворожості волинської шляхти в контексті річпосполитських та, ширше, європейських традицій. На підставі зібраних письмових викликів на дуель та усних згадок, що містяться у судових книгах, досліджується ритуал двобою, реґулювання його шляхетською спільнотою та правом. Робиться спроба пояснити практичну відсутність інформації щодо реальних двобоїв при великій кількості згадок про виклики.