Переосмислюючи російський колоніалізм на Півдні України: методологічне прочитання дослідження Джона Р. Стейплса, присвячене діяльності Йоганна Корніса - Венгер, Наталія (Український історичний журнал, 2026)
Мета публікації — презентувати українським читачам і науковцям книгу американського історика Дж. Стейплса. Дослідження присвячене Йоганну Корнісу, одному з лідерів менонітських колоній, що були засновані на українських землях наприкінці XVIII — на початку XIX ст. Життя та діяльність Корніса справили значний вплив на розвиток України у цей період. Особливо підкреслюється, що ключовою рисою дослідження Дж. Стейплса є його прагнення інтерпретувати історію регіону через концепт так званого переселенського колоніалізму, який раніше застосовувався здебільшого до інтерпретації історії CША та Канади.