Масова операція НКВС на Заході України (весна — літо 1940 р.): організаційні, кадрові та технологічні аспекти - Жив’юк, Андрій (Український історичний журнал, 2026)
Мета статті — простежити політичну обумовленість, організаційні, кадрові та технологічні аспекти масової операції НКВС 1940 р. на Заході України (на прикладі Західної Волині) через її зв’язок з масовими операціями періоду Великого терору. Зазначену операцію 1940 р., що була невід’ємною частиною «зачистки» Західної України, розглянуто із застосуванням принципу історизму, системного, історико-порівняльного, проблемно-хронологічного, діахронного, просопографічного, статистично-кількісного та інших методів. Основні результати дослідження полягають у реконструкції масової операції зі знищення співробітниками радянських каральних структур за рішенням політбюро ЦК ВКП(б) від 5 березня 1940 р. в особливому порядку «заклятих ворогів радянської влади» в західних областях УРСР. Встановлено, що масова операція весни — літа 1940 р. мала характер соціальної чистки з метою знищення «класово чужих» людей і придушення будь-якого можливого спротиву радянізації. Оригінальний характер роботі надає авторська аргументація і дешифрування частини списку осіб, убитих за рішенням політбюро ЦК ВКП(б) від 5 березня 1940 р., із введенням до наукового обігу масиву збережених контрольно-наглядових справ репресованих, анкет та особових справ спецпереселенців, наказів та особових справ співробітників НКВС. Практичне значення дослідження і перспективи подальших студій полягають у тому, що вивчення джерельного комплексу, пов’язаного з обставинами здійснення масової операції 1940 р. на території Західної Волині, дозволило створити дослідницьку модель, яка може бути застосована для аналогічних студій щодо інших областей Західної України, як також Білорусі й країн Балтії.