Початки Русі. Довкола 862-го року - Котляр, М. Ф. (Український історичний журнал, 2012)
Розглядаються початкові етапи формування давньоруської державності. На думку автора, її корені сягають VI–VII ст. Із ІХ ст. про країну й державу Русь починають згадувати давньоруські та вітчизняні джерела. Відкидається думка, ніби початки Русі зводяться до 862 р. Державне об’єднання було створене навколо Києва у часи князювання Олега (882–912 рр.).