Владика Василій III Петрович і проект переселення чорногорців до Російської імперії у другій половині XVIII ст. - Распопович, Радослав (Український історичний журнал, 2012)
У статті йдеться про проект переселення чорногорців до Російської імперії (у тому числі в Нову Сербію та Слов’яносербію) у другій половині ХVІІІ ст. та участь у його реалізації чорногорського владики Василія, який обговорював це питання під час свого першого перебування при російському імператорському дворі. Підготовка до переселення тривала за умов чорногорсько-турецької війни. Обіцянку Василія щодо чисельності переселенців, дану імператриці Єлизаветі у другий приїзд до Санкт-Петербурґа, виконано так і не було.