Пригадування Русі (осмислення спадщини св.Володимира в українській суспільно-політичній думці XVII ст.) - Ричка, В. М. (Український історичний журнал, 2012)
Пригадування давньоруського минулого та його актуалізація в українській суспільно-політичній думці ХVІІ ст. було зумовлене інтелектуальними викликами унії, що й пробудили інтерес освічених верств українства до пошуків старокиївських коренів культури та православної віри.