Історія інститутська, історія українська (ювілейні роздуми з академічної проблематики) - Смолій, В. А.; Удод, О. А.; Ясь, О. В. (Український історичний журнал, 2012)
Висвітлюються основні періоди інститутської історії у загальному контексті українського історієписання. Розглядаються перетворення й трансформації образів вітчизняної минувшини, зокрема пов’язані з науковими студіями в Інституті історії України НАНУ.