Системологія історичної локалістики: пошук парадигмальних орієнтирів - Верменич, Я. В. (Український історичний журнал, 2011)
У статті здійснено спробу осмислення активізації наукового інтересу до локальної історії та явищ регіоналізму у сучасній соціогуманітаристиці. Пропонується концептуальна модель переходу від традиційних до інноваційних підходів наукового пошуку, обґрунтовується системоутворюючий потенціал історичної локалістики як наукового напряму та дослідницького об’єкта.