Про ефективність судочинства на Волині (на прикладі роботи Луцького ґродського суду 1598 і 1600 рр.) - Старченко, Н. П. (Український історичний журнал, 2011)
На прикладі роботи Луцького ґродського суду впродовж двох років аналізується ефективність судового процесу у Волинському воєводстві Речі Посполитої наприкінці XVI ст. Зауважуються елементи судочинства, що перешкоджали швидкому ухваленню декретів, та виявляються чинники, які сприяли вреґулюванню конфліктів. Робота ґродського суду досліджується з урахуванням шляхетської культури у цілому.