Гетьман в еміграції Пилип Орлик: історико-історіографічний портрет політика - Матях, В. М. (Український історичний журнал, 2011)
У статті робиться спроба представити історико-історіографічний портрет українського політичного діяча першої половини XVIII ст., гетьмана у вигнанні Пилипа Орлика. На тлі біографічної канви висвітлюється спрямована на відновлення незалежної Української козацької держави політична діяльність цієї непересічної постаті. Особливу увагу звернуто на політико- теоретичну спадщину П.Орлика.