Кордони України: територіальні візії козаків від гетьмана Б.Хмельницького до гетьмана І.Самойловича - Когут, Зенон (Український історичний журнал, 2011)
У статті розглядаються уявлення керівників української козацької держави щодо її територіальних обширів – від часу утворення державної структури за гетьмана Б.Хмельницького (1649 р.) до кінця правління гетьмана І.Самойловича (1687 р.). Особливу увагу звернено на ідею українського реґіоналізму та ідентичності до виступу Б.Хмельницького, витоки трьох територіальних візій козацтва, об’єднавчі зусилля гетьманів П.Дорошенка та І.Самойловича, а також зародження концепції «української Вітчизни» й ставлення до неї Запорозької Січі.