Києво-руська спадщина в російській та українській історіографії ХІХ ст. - Ричка, В. М. (Український історичний журнал, 2011)
Попри свої «антикварні шати», києво-руське минуле в історієписанні ХІХ ст. дедалі більше привертало увагу тодішніх інтелектуалів, які шукали у ньому витоки національних традицій і коріння ідентичностей. У статті йдеться про те, як відбувалося пригадування та привласнення цієї спадщини у національних (російській та українській) історіографіях.